Wij streven ernaar al onze hulzen tegen 2025 recycleerbaar te maken. Deze overgang kost tijd en daarom zijn sommige van onze hulzen nog niet recyclebaar. We doen er alles aan om deze overgang zo snel mogelijk te maken.

De Signal duurzaamheidsbelofte
Bij Signal geven we om de planeet. Daarom hebben we onszelf ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot het gebruik van kunststoffen. Tegen 20251, verbinden wij ons ertoe om:
- Uitsluitend recyclebare, herbruikbare of composteerbare plastic verpakkingen te produceren.
- Het gebruik van nieuw plastic in onze verpakkingen met een derde te verminderen.
Unilever wilt ook samenwerken met regeringen, niet-gouvernementele organisaties en lokale gemeenschappen om de recyclingsinfrastructuur te verbeteren.
En dit is nog maar het begin van onze reis - wij werken eraan om onze impact op het milieu nog verder te verkleinen.
De huidige situatie in België
In België worden jaarlijks miljoenen tandpasta tubes weggegooid en vervolgens niet gerecycled. Dat komt omdat de meeste tandpasta tubes tot nu toe niet van recyclebare materialen zijn gemaakt.
Als een van de grote spelers in de mondverzorgingsindustrie in België wisten we dat we een stap vooruit moesten doen. We willen een blijvende positieve impact hebben op onze samenleving en het milieu voor de komende generaties.


Onze oplossing: een nieuwe recyclebare tube
De ernst van de milieuproblemen heeft ons ertoe aangezet het materiaal van onze tubes te heroverwegen.
Dat is waarom we bij Signal recyclebare tubes hebben ontworpen. Veel van onze tubes zijn nu al recyclebaar zoals de Signal Integral 8 & Integral 8 Nature Elements. Uiterlijk in 2025 zullen we dit type tube gebruiken voor al onze varianten.

Waarom delen wij onze technologie met onze concurrenten?
Door onze technologie te delen, willen we een wereldwijde overgang naar recyclebare tandpastatubes mogelijk maken. Ons uiteindelijke doel is dat alle tubes die in verpakte producten over de hele wereld worden gebruikt, niet alleen de tandpastatubes, gerecycled kunnen worden.

Hoe recycle ik deze tube?
Knijp er zoveel mogelijk tandpasta uit, doe de dop er weer op en gooi het weg in de plastic-recyclingsbak of de blauwe zak. De Signal tubes zijn nu gemaakt van polyethyleen (HDPE), hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in de meeste shampoo-, was- en huidverzorgingsflessen, en kunnen mee met de normale plastic recyclingstroom.

Waar is deze tube van gemaakt?
We hebben de binnenste laag van de tube, de aluminium barrièrelaag (ABL) die gebruikt werd als een laminaat aan de binnenkant van de tandpastatubes, verwijderd en vervangen door een plastic laag alternatief (PBL), welke recycleerbaar is. Dit heeft geen gevolgen voor de kwaliteit of de veiligheid van de tandpasta.
De nieuwe tube gebruikt een laminaat dat dunner is (of dezelfde dikte heeft, afhankelijk van de grootte van de tube) dan de vorige. Onze overstap naar recycleerbaar plastic betekent dus dat we over het geheel genomen minder plastic gebruiken - en de tubes zijn zachter en gemakkelijker uit te knijpen.
We zijn ook begonnen aan een reis om gerecycled plastic in onze tubes op te nemen.

Welke Signal producten kunnen worden gerecycled?
Alle tandpasta's in het Signal's assortiment kunnen worden gerecycled in de normale plastic recyclingstroom. Het was belangrijk voor ons om ons eerst te richten op de Integral 8 omdat dit ons grootste assortiment is en de meeste impact zou hebben. Tegen 2025 zal elk van onze Signal tubes recycleerbaar zijn.
Bron: Nielsen Tandpastavolumes MAT, feb 2021

We zullen ons gebruik van nieuw plastic aanzienlijk verminderen tegen 2025
Bij Signal zetten wij ons in om het gebruik van nieuw plastic in onze verpakkingen te verminderen. Zo zijn we nu bijvoorbeeld begonnen met het vervangen van nieuw plastic door gerecycled plastic in onze tubes. Als u kleine witte vlekken op het oppervlak van de tube ziet, weet u dat dit niet voor niets is: het betekent dat de tube gerecycled plastic bevat. Ons deskundig Research & Development team onderzoekt manieren om in de toekomst nog meer nieuw plastic in onze tubes te vervangen door gerecycled plastic.
Daarnast verwijderen we ook het plastic venster uit onze White Now doosjes, waardoor we plastic-gebruik vermijden en het gemakkelijker te recycleren is.
Dit is nog maar het begin van onze reis om de wereld van morgen schoner te maken. We weten dat we nog veel meer moeten doen. We zijn van plan om al onze tubes recyclebaar te maken, maar ook gemaakt van gerecycled plastic. Dit zal ons helpen bij onze missie om ons gebruik van nieuw plastic met een derde te verminderen, en om alleen recyclebare, herbruikbare of composteerbare plastic verpakkingen te produceren, en tegen 2025 meer plastic in te zamelen dan we verkopen.
Andere vragen?
Tandpastatubes zijn van oudsher moeilijk te recyclen door hun ontwerp en formaat. Een tube bevat meestal een aluminium laagje dat dient om het product te beschermen, maar het maakt de tube onmogelijk om te recycleren in het standaard recyclageproces.
Na 4 jaar onderzoek en ontwikkeling zijn we er trots op onze nieuwe recyclebare tube op de markt te hebben gebracht. Deze tube kan via de normale plastic recyclingstromen worden gerecycled en heeft geen invloed op de kwaliteit of de prestaties van de tandpasta.
Wanneer plastic recycleerbaar is en op een verantwoorde manier wordt gebruikt en verwijderd, is het een waardevol materiaal dat belangrijk is om de kwaliteit van een product in de loop van de tijd te handhaven en het gebruiksvriendelijk te maken.
Onze recyclebare tubes zijn gemaakt van High Density Polyethylene plastic (HDPE). Het is een van de gemakkelijkst recycleerbare kunststoffen op de markt. Het kan worden getransformeerd en hergebruikt in vele andere producten en verpakkingen. Deze innovatie zal mogelijk een nieuw leven geven aan meer dan X miljoen tubes per jaar in België.
Dit is echter nog maar het begin van onze reis om de wereld van morgen schoner te maken. We weten dat we nog veel meer moeten doen, en ons team werkt voortdurend aan manieren om onze impact op het milieu te verminderen.
Nee, we hebben geen concessies gedaan aan de smaak, geur of kwaliteit van onze tandpasta's. De enige merkbare verandering is de tube zelf - het materiaal is zachter en gladder.
In België zullen tegen 2025 meer dan 5 miljoen tubes tandpasta recycleerbaar worden.
Het gerecycleerde plastic dat in onze tubes wordt gebruikt, werd voorheen gebruikt in voedselverpakkingen (meestal melk- en sapflessen). Dit plastic wordt dan ingezameld, gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt zodat het veilig opnieuw kan worden gebruikt in nieuwe verpakkingen. In feite geven we dit plastic een nieuw leven in plaats van nieuw plastic te gebruiken.
Recycleerbaar plastic is een soort plastic dat kan worden verwerkt en hergebruikt om er andere verpakkingen van te maken. Het verschilt van niet-recycleerbaar plastic dat, als het eenmaal is gebruikt, alleen nog kan worden weggegooid of met energie kan worden teruggewonnen (lineaire economie).
Gerecycled plastic is gemaakt van materiaal dat eerder in andere verpakkingen is gebruikt, en is ingezameld en verwerkt voor hergebruik in nieuwe verpakkingen (zoals flessen e.d.) Het kan opnieuw worden gerecycled (circulaire economie).
Signal streeft ernaar om ons gebruik van nieuw plastic tegen 2025 met een derde te verminderen. We zijn bezig om zoveel mogelijk nieuw plastic in onze tubes te vervangen door gerecycled plastic (PCR). Daarmee bedoelen we dat we met onze huidige technologie in staat zijn om ongeveer 20% van het plastic in de buisjes te vervangen door gerecycled plastic zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van het product. Wij zijn voortdurend op zoek naar manieren om deze technologie te verbeteren, en wij verwachten dat wij binnenkort in staat zullen zijn om deze hoeveelheid te verhogen.
Dit PCR is veilig in gebruik en wordt verkregen uit voedselverpakkingen van hogedichtheidpolyethyleen (HDPE) (meestal melk- en sapflessen). Gerecycleerd plastic is nog geen algemeen beschikbaar materiaal en het is ook een uitdagende technologie, aangezien het specifieke kenmerken moet hebben om geschikt te zijn voor gebruik in tandpastatubes.
HDPE: een soort kunststof met specifieke mechanische eigenschappen, gekozen voor verpakking.
Alle mondverzorgingsproducten van Unilever worden samengesteld in overeenstemming met de EU-regelgeving en ondergaan een grondige veiligheidsbeoordeling voordat ze op de markt komen. Het gerecyclede plastic is afkomstig van voedselverpakkingen met een hoge dichtheid polythelylene (HDPE) (meestal melk- en sapflessen), en het is bevestigd dat het veilig is voor gebruik in een tandpastatube.
HDPE: een soort kunststof met specifieke mechanische eigenschappen die wordt gekozen voor verpakkingen.
Het gebruik van gerecycleerd plastic in tubes is een uitdaging, aangezien de eigenschappen ervan licht kunnen variëren. Dit betekent dat het oppervlak van de koker niet altijd perfect glad is, wat het drukproces verstoort. Dit heeft geen invloed op de veiligheid of de algehele functionaliteit van het product. Onze eerste prioriteit is het verminderen van het gebruik van nieuw plastic, en niet hoe de verpakking eruit ziet.
Ja, tubes met gerecycleerd plastic kunnen worden gerecycleerd en het resulterende plastic kan worden gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken (zoals wasmiddelflessen).